Obecna sytuacja na rynku pracy w Polsce sprawiła, że konieczne jest sięganie po obcokrajowców. Wielu rodaków wyjechało na Zachód, więc trzeba zapełnić miejsca, które zostawili. Dlatego coraz więcej firm zatrudnia np. Ukraińców, Mołdawian lub Białorusinów. W tym celu wykorzystywana jest praca na oświadczenie cudzoziemca. Choć wiąże się to z mniejszą ilością formalności w porównaniu do pozwolenia o pracę, to jednak i tak wymaga paru kroków. Zatem poznajmy je!

Oświadczenie pracodawcy o zamiarze zatrudnienia cudzoziemca krok po kroku

Przepisy dotyczące oświadczenia pracodawcy o zamiarze zatrudnienia cudzoziemcazostały zapisane w rozporządzeniu Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z 2017 roku. Znajdziemy tam też wszystkie szczegóły dotyczące tego zagadnienia. Jednak  wiele z nich jest dość zawiła, więc skorzystajmy z instrukcji, które na pewno zrozumiemy i nie będziemy mieli problemów z prawidłową interpretacją.

• Zacznijmy od znalezienia odpowiedniego kandydata. Możemy do tego wykorzystać chociażby serwisy z ogłoszeniami. Pamiętajmy, że nie ma sensu rozpoczynać całą procedurę związaną z oświadczeniem o pracę dla obcokrajowca, jeżeli nie mamy jeszcze pracownika. Jest to przede wszystkim związane z tym, że nie będziemy mogli wpisać większości danych, jakie są konieczne w trakcie wypełniania formularza.
  • Skoro mamy już załatwiony krok związany z rekrutacją cudzoziemca, to możemy rozpocząć walkę z formalnościami. Najpierw złóżmy oświadczenie pracodawcy o zamiarze zatrudnienia mieszkańca innego kraju.Musimy tego dokonać w Powiatowym Urzędzie Pracy, który znajduje się w tym samym mieście, co siedziba firmy lub pracodawca mieszka tam na stałe. Pamiętajmy, że formularz możesz znaleźć w rozporządzeniu, o którym wcześniej była mowa. Wypełnijmy go wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo czasu w urzędzie.
    W treści oświadczenia trzeba uzupełnić dane dotyczące pracodawcy oraz pracownika. Poza tym musimy podać wysokość wynagrodzenie brutto, termin rozpoczęcia umowy, a także jej rodzaj. Warto też wcześniej poznać stawki Ukraińców pracujących w Polsce.
    Zwróćmy też uwagę na to, że w trakcie składania oświadczenia pracodawcy o zamiarze zatrudnienia cudzoziemca trzeba m.in. zapłacić 30 zł, pokazać dowód osobisty oraz potwierdzenie o niekaralności.
  • Jeżeli złożyliśmy już wszystkie dokumenty, to musimy po prostu czekać na decyzje Powiatowego Urzędu Pracy. Wynik pozytywny sprawi, że w ciągu maksymalnie 7 dni roboczych oświadczenie zostanie zapisane do ewidencji.
    Pamiętaj, że w przypadku negatywnej opinii zawsze możesz się od niej odwołać. Jednak wtedy musimy mieć mocną argumentację, ponieważ wysyłamy je do organu drugiej instancji, więc nie zajmie się tym dotychczasowy urząd.
  • Załóżmy, że opinia jest pozytywna. Wtedy musimy pamiętać o tym, by przekazać oryginał oświadczenia pracodawcy o zamiarze zatrudnienia obcokrajowcowi, który ma zasilić szeregi naszej firmy. Dzięki temu ten będzie mógł uzyskać wizę, a jego pobyt w Polsce będzie całkowicie legalny. Zauważmy, że samo wpisanie do ewidencji oświadczeń nie jest równoznaczne z pracą zgodną prawem. Konieczne jest też to, by cudzoziemiec miał pozwolenie na pobyt. Jednak taki dokument jest wydawany tylko na określony czas, zatem trzeba go później przedłużać.
  • W przypadku, gdy wszystkie formalności związane z legalnym pobytem i oświadczeniem o pracę dla cudzoziemca zostały wypełnione, to jako pracodawca musimy zrobić jeszcze jedną rzecz. Konieczne jest, żebyśmy poinformowali Powiatowy Urząd Pracy o rozpoczęciu lub też niepodjęciu pracy przez obcokrajowca, którego zatrudniliśmy.

Obowiązki pracodawcy zatrudniającego cudzoziemca na oświadczenie

Pamiętajmy o tym, że zatrudnienie obcokrajowca to nie tylko korzyści dla firmy, które wynikają m.in. z pozyskania doświadczonej osoby, ale również powinności. W Polsce prawo chroni obie strony, dlatego konieczne jest to, żebyśmy poznali obowiązki pracodawcy zatrudniającego cudzoziemca na oświadczenie. W innym przypadku grożą nam różne sankcje, co może mieć wpływ np. na negatywny PR oraz sytuację finansową firmy.

• Poinformowanie Powiatowego Urzędu Pracy o sytuacji, w której obcokrajowiec nie podjął się pracy w terminie zawartym w oświadczeniu widniejącym w ewidencji. Każdy pracodawca ma na to 7 dni.
  • Konieczne jest też pokazania cudzoziemcowi umowy w formie pisemnej. Poza tym musi być ona przetłumaczona na język, który jest zrozumiały dla przyszłego pracownika. Informacje na ten temat są również zawarte w oświadczeniu o pracę dla osoby z innego kraju. Ważne jest też to, by umowa została zawarta w taki sposób, żeby jej wszystkie dane były zgodne z tym, co znajdowało się na formularzu, który trafił do PUP.
  • Warto też zaznaczyć, że każdy pracodawca ma obowiązek traktowania obcokrajowca tak samo jak Polaka. Musi także przestrzegać tych samych praw, a do tego również przepisów związanych z zatrudnieniem cudzoziemca. Dlatego ciąży na nas m.in. konieczność zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych oraz archiwizowanie kopii dokumentów osoby zza granicy, którą zatrudniamy.
  • Zgłoszenie do Powiatowego Urzędu Pracy sytuacji, w której zakończono wcześniej pracę na oświadczenie cudzoziemca. Może tego dokonać zarówno pracodawca, jak i obcokrajowiec. Jednak szczególnie temu drugiemu powinno na tym zależeć, ponieważ wtedy zmieniają się daty zapisane w ewidencjonowanym formularzy.

Jak kontynuować pracę na oświadczenie obcokrajowca?

Zauważmy, że cudzoziemiec może starać się o kontynuowanie pracy w Polsce. W przypadku pracy na oświadczenie obcokrajowca, mogą tu przebywać 3 miesiące. Jeżeli pracodawca chce z nim dalej współpracować, to konieczne jest przejście na umowę o pracę. Wtedy trzeba złożyć oświadczenie do wojewody, który ma na celu wydanie na to pozwolenia. Pamiętajmy jednak, że w przypadku, gdy cudzoziemiec chce dokonać tych formalności, to musi też zadbać o zgodę na pobyt w Polsce. Powinniśmy też poznać przebieg całego procesu związanego z uzyskaniem pozwolenia o pracę.

Warto podkreślić, że w takich warunkach wykorzystywana jest nieco bardziej uproszczona procedura, więc wojewoda podczas wydawania zgody nie zwraca uwagi na test rynku pracy. Jednak jest to możliwe tylko wtedy, gdy przed złożeniem odpowiednich dokumentów obcokrajowiec pracował w oparciu o umowę o pracę.

Musimy też zdawać sobie sprawę z tego, że praca na oświadczenieobcokrajowca nie może być wykonywana bezustannie. Zgodnie z obowiązującymi przepisami mowa tu o 6 miesiącach w ciągu roku. Dotyczy to również sytuacji, gdy cudzoziemiec być zatrudniony u wielu pracodawców. Poza tym czas liczy się od dnia, jaki został zapisany w oświadczeniu. Zatem nawet późniejsze rozpoczęcie pracy, co byłoby związane np. z jakąś sytuacją losową, nie jest brane pod uwagę.

Istotne jest też to, że obcokrajowiec nie musi starać się o uzyskanie nowego oświadczenia wtedy, gdy np. agencja pracy skierowała go do innego miejsca. Poza tym dotyczy to sytuacji, kiedy zmieniły się dane firmy, m.in. lokalizacja siedziby, bądź miejsce wykonywania pracy.